מאי 30 2014

סיומים- בין שלמות גמישות וחמלה

השבוע  התקיים  השיעור האחרון עם הסטודנטים שלי השנה. סוף שנת לימודים הוא זמן טוב  לטפל בסיומים. סיום יום העבודה, סיום השנה, סיום השבוע.

היכולת שלנו לסיים משהו בצורה מסודרת ולעבור לדבר הבא, לפעילות הבאה היא אחד מהתנאים למיצוי יעיל של המשימות הפעולות והתחומים השונים בהם אנו עוסקים בחיינו ולתחושת הסיפוק וההנאה מחיינו.

 כאשר אני מסיימת את יום העבודה או את שבוע העבודה עם הרגשה טובה של עשיה אפקטיבית אני מרגישה מלאת חיות ומרץ ופניות לחיי הפנאי ולחיי המשפחה שלי. אנשים רבים, משיגים הרבה במהלך עבודתם אך מסיימים את יום העבודה בתחושה רעה לגבי ההישגים שלהם. תחושת חוסר המיצוי גורמת להם לקחת את העבודה הביתה, חייהם הפרטיים מושפעים מכך ובסופו של דבר הם חווים חוסר סיפוק ואפקטיביות נמוכה הן בעבודה והן בחיים הפרטיים. אנשים מדווחים על תחושה של "לרוץ אחרי הזנב" "לג'נגל" "לרוץ ללא אויר" וכד'

אין ספק תרומה לא קטנה לכל זה הם הרגלי השימוש שלנו בסמארטפונים שגורמים לנו להיות מחוברים לעבודה 24/7 כך למשל סקר שערכה חברת טלפונים נידים  Good Technoilogy בקרב  1000 משתמשים  העלה ש38% קוראים מיילים מהעבודה ליד השולחן בזמן ארוחת הערב. ו 50% קוראים מיילים במיטה.

סיום אפקטיבי = סדר בראש

ההתמודדות עם הבעיה דורשת ניהול עצמי הדורש יכולת מיקוד הפרדה וסדר מחשבתי המתרחשים במוח שלנו. תחושת האפקטיביות היא משתנה התלוי בהגדרות שלנו ובדרך בה אנו מציבים לעצמינו את מטרותינו- ולכן תלויה בראש וראשונה בנו עצמינו.

הפעולה הראשונה שיש לעשות היא  להתחיל את היום ו/או השבוע בהגדרת המשימות .

אם אתם מזהים באופן קבוע שאתם יוצאים מהעבודה ומסיימים את השבוע בתחושות של "לא הספקתי" או תחושה של עשיה שלא הושלמה , התחלו לשאול את עצמכם מידי יום בתחילת העבודה  גם את השאלה הבאה:

 מה אני רוצה לדעת שביצעתי והשגתי היום כדי שאוכל להרגיש  טוב  עם סיום העבודה בסוף היום?

 שאלה דומה אפשר להציב  בתחילת כל שבוע:  עד ליום חמישי בשעה 17:00 מה אני רוצה לדעת שביצעתי והשגתי כדי שאוכל להרגיש  טוב  בקשר לכל השבוע?

 הרעיון הוא להגיע לבהירות עם עצמינו, מהן התפוקות הראליות והאפשריות ליום עבודה המסתיים בשעה סבירה ,  כאלו שיאפשרו לנו לחוש סיפוק ויפנו אותנו לחלקים האחרים של חיינו ביום או בשבוע מסוים.

 כשלא עומדים במטרות…

השאלה היא מה קורה כאשר הגדרנו לעצמינו  משימות ותפוקות ולא עמדנו בהן.

היכולת להתמודד עם המשימה באותם מקרים בהם לא הגענו לתפוקה האידיאלית כרוכים בשימוש בשתי יכולות וערך אחד : גמישות, השלמה  וחמלה.

 גמישות היא היכולת להתאים את עצמינו מטרותינו וציפיותינו למצבים שונים. יש המבלבלים בין המושג גמישות למושג ויתור.  גמישות אינה ויתור על ערכים תכניות מטרות והישגים שהצבנו לעצמינו. כאשר אני אומרת גמישות אני מתכוונת לכך שעלינו להיות קשובים  למציאות ולהתרחשויות החלות בה ולדעת להתאים את דרישותינו באפקטיביות למצב קיים על בסיס שאיפה למיצוי מקסימלי ובתוך מערכת הערכים המובילה אותנו.

גמישות היא ההיפוך של נוקשות והיכולת לגמישות דורשת מאתנו לפתח של שתי נקודות מבט נוספות : האחת קשורה לתפיסת השלמות והשנייה לחמלה.

 שלמות והשלמה: פרויקטים רבים לא הגיעו ליעדם רק משום שהמבצעים התעקשו על שלמות ולא הוציאו אותם לפועל עד שהגיעו לתוצר המושלם. למרבה הצער כאשר התוצר המושלם היה בידיהם הם גילו שהוא כבר לא רלוונטי וכל מאמציהם ירדו לטמיון.  יש חשיבות להגדרת תוצאה שתהיה טובה דיה במסגרת זמן מוגבלת. לכן כשאתם מגדירים את התפוקה האפקטיבית ממנה תהיו שבעי רצון, שימו לב שאתם משלבים במרכיב האיכות את מרכיב הזמן ומציבים לעצמיכם תוצאה טובה דיה אך לאו דווקא מושלמת.

    התחילו להשלים גם עם הבלתי מושלם. שימו לב לטבעם של כל הדברים בעולם: גם הסלע הקשיח ביותר הולך ומשתנה ומתעצב כל הזמן. מושלם הוא מושג מתעתע שאינו קיים באמת במציאות אלא באופן יחסי. התחילו להשלים עם התוצאה הטובה דיה – מחר כאמור יש יום חדש.

 המושג השלישי  שיש לפתח במאפשרם להיות גמישים ולא מושלמים הוא החמלה. התחילו לחמול על עצמיכם. אפשרו לעצמיכם לא להיות מושלמים, אפשרו לעצמיכם ללכת הביתה "בראש נקי" גם אם לא כל מה שתכננתם בוצע בשלמות. זכרו, אם אתם מתנהלים נכון. מרבית הדברים שלא ביצענו הם תוצר של מציאות שדרשה מכם גמישות ושינויים בסדרי עדיפויות ולא תולדה של עצלות או ניהול עצמי לא נכון.

 בואו נהיה פרקטיים:

כדי לסיים את יום העבודה  באפקטיביות ולעבור לחלקים האחרים של היום  מלאי אנרגיה  הכנתי לעצמי כרטיסיה להשלמת יום.

איך עובדים עם זה?

מידי יום עם סיום יום העבודה אפשר להוציא את הכרטיסייה ולענות על השאלות הבאות:

 מה "עבד" לי היום? במה שעשיתי ובמי שהיתי.

  1. מה לא עבד?
  2. על מה אני סולח/ת היום לעצמי ולאחרים?
  3. על מה אני מוקיר/ה את עצמי היום?

  לאחר שעונים על השאלות מעבירים מטלות שלא הושלמו ליום המחר או כל מועד אחר.

 תהליך של השלמה מאפשר מעבר טוב לחלקים האחרים של החיים כמו גם פותח את האפשרות ליצירת עתיד חדש.

גם אם לא תעשו את התהליך יום יום, אך הרגעים של תיסכול ותחושת חוסר מיצוי תהיה בידיכם כרטיסיה כזו- תוכלו לנהל טוב יותר את הסיומים בחייכם ו"לפנות" מקום לדבר הבא.

במשך הזמן עצם ננכרות עם הגישה והתהליך יוצרת שינוי תודעתי שתומך בתחושת שביעות הרצון והשקט הפנימי .

 – וזה מניסיון…..

 בהצלחה

 

עדיין אין תגובות

כתובת טרקבק | RSS תגובות

השארת תגובות